Oświetlenie podszafkowe
Gotowanie i inne prace kuchenne wcale nie są zajęciami łatwymi i bezpiecznymi. Wymagają dobrego widzenia, a więc i właściwego oświetlenia.
Sprawa oświetlenia miejsc pracy w kuchni powinna być brana pod szczególną uwagę przy projektowaniu wyposażenia mieszkania lub jego remoncie. W przeszłości, w kuchni najczęściej stosowano pojedynczą oprawę sufitową w centralnej części pomieszczenia licząc na dodatkowe doświetlenie światłem naturalnym.
Rytm współczesnego życia zmusza nas często do prowadzenia prac kuchennych także w godzinach popołudniowych i wieczornych, kiedy naturalne oświetlenie słoneczne jest niedostępne lub bardzo ograniczone. Wtedy centralne światło nie wystarcza do oświetlenia miejsc roboczych na blatach kuchennych. Dlatego w ostatnich latach wyjątkową popularność zyskuje oświetlenie podszafkowe. Oprawy tego typu, nie dość, że są funkcjonalne, to jeszcze zapewniają możliwość dodania kuchni atrakcyjnego wyglądu.
Oświetlenie robocze przede wszystkim
Specjalne oprawy montowane pod szafkami kuchennymi zapewniają doskonałe oświetlenie przy większości prac kuchennych, od czytania przepisów przez gotowanie, aż do zmywania. Mają one najczęściej formę niewielkich, pojedynczych punktów, mini linii lub elastycznych taśm świetlnych. Większość z nich ma niewielką grubość i może być łatwo ukryta przed wzrokiem użytkowników za pomocą standardowych, ozdobnych listew maskujących, instalowanych pod brzegiem szafek.
Oprawy stanowiące pojedyncze punkty świetlne wykorzystują zazwyczaj żarówki halogenowe. Jeżeli są to lampy niskonapięciowe to do ich zasilania możliwe jest użycie zasilaczy elektronicznych o niewielkich rozmiarach i wadze. Mogą one być z powodzeniem zamontowane nawet pod szafkami, od ich tyłu lub we wnętrzu.
Źródłami światła w oprawach o kształtach wydłużonych są świetlówki miniaturowe Do oświetlania blatów roboczych w kuchniach należy stosować dobrej jakości świetlówki o barwie ciepłej określanej temperaturą barwową z zakresu wartości poniżej 3300 K i co najmniej bardzo dobrym oddawaniu barw. Ostatnio coraz częściej w zastosowaniach kuchennych pojawiają się też elektroluminescencyjne źródła LED w postaci specjalnych taśm elastycznych lub użyte w dedykowanych oprawach oświetleniowych
Unikaj olśnienia i cieni
Użycie opraw punktowych usytuowanych nisko pod szafkami, świecących bezpośrednio na gładkie i lśniące powierzchnie blatów, może stwarzać problemy z powodu potencjalnej możliwości olśnienia wzroku od jaskrawych odbić źródeł światła. Dobrym sposobem uniknięcia takich jasnych plam jest zastosowanie opraw z lampami fluorescencyjnymi – świetlówkami, wyposażonych w klosze o charakterystyce rozpraszającej. Jeżeli chcemy zapobiec cieniom występującym na powierzchni roboczej najlepszym sposobem jest połączenie podszafkowego oświetlenia fluorescencyjnego z górnym oświetleniem ogólnym całego pomieszczenia.
Nie tylko w kuchni
Oświetlenie podszafkowe stosowane jest najczęściej w kuchniach, ale może być także użyte np. w barkach, kredensach, pod półkami bibliotecznymi oraz w domowych warsztatach. Typ opraw podszafkowych powinien być dostosowany do rodzaju i rozmiarów oświetlanej powierzchni oraz jego funkcji.
Marek Kołakowski
brilum.pl
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Oświetlenie bez tajemnic