Zapraszamy na fondue!
Historia fondue sięga odległej Szwajcarii, tam miało miejsce wynalezienie wspaniałego sposobu na pyszny posiłek. Popularnością cieszy się również we Francji i Holandii, w Polsce również zdobywa coraz większą rzeszę fanów:
Fondue (z fran. fondre – roztapiać się) – była to pierwotnie potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Potrawa dawniej rozpowszechniona była głównie wśród górali szwajcarskich jako sposób na wykorzystanie suchego sera zimą. Niewielkim nakładem praktycznie w każdych warunkach można było przyrządzić danie smaczne i pożywne.
Fondue jada się je zazwyczaj w większym gronie, bezpośrednio z garnka (zwanego "caquelon"), zanurzając w masie nabite na widelec pieczywo lub warzywa. Zależnie od regionu istnieją różne przepisy dotyczące przypraw i dodatków. Podstawowymi składnikami są zawsze sery, zazwyczaj w dwóch gatunkach, zwykle ementaler i gruyère, białe wytrawne wino i kieliszek kirszu. Dodatek niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej ułatwia zemulgowanie serowo – winnej masy i zapobiega jej rozwarstwieniu (zważeniu). Typowymi przyprawami do fondue jest pieprz biały, gałka muszkatołowa i niektóre zioła. Przyrządza się także fondue mięsne (fondue bourguignonne, w którym masa serowa zastępowana jest gorącym olejem, a pieczywo na widelcach wołowiną) oraz fondue czekoladowe. Wykształciła się również swoista etykieta jadania fondue.
Zapraszamy do obejrzenia zestawów do przyrządzania fondue. Jest to fantastyczny sposób na pyszny posiłek, a także doskonały pomysł na prezent.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Aktualności